CDR.cz - Vybráno z IT

Kvalita vypálení: DTD

Data Tresor Disc - krabička s médiem
Data Tresor Disc. DVD+R média s udávanou 160letou trvanlivostí záznamu, vyráběná v Praze v Holešovicích. Prohnali jsme je dlouhodobými testy, při nichž některá běžná média nevydrží ani týden. Už byl nejvyšší čas ukázat vám výsledky…

Náš první zápis na DTD proběhl na vypalovačce, kterou jsme recenzovali už v roce 2008: LiteOn DH-4B1S. Už tedy má rozhodně nějaká ta léta za sebou, přesto funguje. Jeden čas trošku zlobila, tak jsme ji museli několika cross-flashi přesvědčit, aby se dala do pořádku a nyní je z ní zase LiteOn DH-4B1S s firmwarem 7P5B (poslední oficiální přímo od LiteOnu).

LiteOn DH-4B1S
Blu-ray vypalovačka LiteOn DH-4B1S

Co se spolupráce s DTD týče, zhodnotili bychom to jako „nic moc“. Podařilo se nám touto mechanikou na DTD sice něco vypálit, ale nebylo to zrovna bezproblémové. Vypalovali jsme úplně normálně vestavěnými funkcemi ve Windows 7, zkopírovali jsme prostě nějaké soubory na disk. Trvalo to docela dlouho, za hladký průběh bychom to určitě neoznačili. Sluší se připomenout, že mezi podporovanými mechanikami na webu DataTresorDisc.eu chybí, takže se dá považovat za půl úspěchu, že jsme vůbec něco vypálili.

A kvalita? Podívejte se na následující obrázek:

Disc Quality - DTD, zápis LiteOn DH-4B1S
Disc Quality - DTD, zápis LiteOn DH-4B1S

Pro ty, kteří nevědí, co mají v grafu sledovat, stručně připomeneme:

Podle specifikací ECMA 267 (DVD-ROM), 337 (DVD+R/RW) a 338 (DVD-R/RW) je disk vyhovující, má-li v osmi po sobě jdoucích ECC blocích dohromady počet PI chyb maximálně 280 a v jednom ECC bloku počet chyb PIF maximálně 4.

Čtečky DVD jsou však rozdílně citlivé na počty chyb PI i PIF. Pokud přesahuje počet chyb PI 300, začínají již některé zlobit, ale jiné třeba i při 900 chybách čtou dobře.

Hodnoty 280 a 4 pro PIE/PIF chyby však platí pro rychlost čtení 1×. Pokud testujeme vyšší rychlostí, je možné, že specifikacím ECMA by vyhovovaly i disky, kterým tyto chybové počty i přesahují povolenou hranici. My z časových důvodů testujeme při rychlosti 4×.

Jinými slovy: horní graf se musí držet maximálně do hodnoty 300, spodní do hodnoty 4. Ze zkušeností jsme vypozorovali, že horní graf více odráží kvalitu záznamu, zatímco do spodního grafu se občas promítají i nekvality média samotného (např. mechanické nečistoty, škrábance, místa s nekvalitně aplikovanou záznamovou vrstvou a podobně).

Testovali jsme v mechanice Teac DV-W524GSB (již zmíněná upravená pro vypalování na DTD). Z grafu lze tedy vyčíst, že záznam jako takový je proveden velmi kvalitně, nejvyšší dosažený počet chyb je 26, což je hluboko pod 300. Opět připomeňme, že testujeme při rychlosti 4× (mělo by se měřit 1×, ale na hrdinství opravdu není čas).

Spodní část grafu, tedy PIF, už se ke čtyřce blíží, nejvyšší dosažená hodnota je 3, každopádně je to ještě v pohodě.

Kvality mechaniky se nejlépe projeví v přímém srovnání, přičemž nejlepší přímé srovnání je na témže médiu. A tak jsme další data připálili právě v mechanice Teac DV-W524GSB. Ta si pak po sobě všechno zkontrolovala, přičemž samozřejmě znovu projela i předtím vypálenou část LiteOnem. Takto to vypadalo po druhém pálení:

Disc Quality - DTD, zápis LiteOn DH-4B1S + Teac DV-W524GSB
Disc Quality - DTD, zápis LiteOn DH-4B1S + Teac DV-W524GSB

Jak sami vidíte, práce obou mechanik jsou vedle sebe krásně vidět. Na horním grafu, pravda, moc ne, ale na spodním ano. výrazně se snížil Jitter a výrazně klesla chybovost PIF, trojka se objevila jen jednou. Teac to opravdu zvládl lépe, ale především ukázal, že opakované měření dává hodně podobné výsledky (výsledky měření totiž do určité míry ovlivňuje sama mechanika, která to měří, projevit se v tom může všechno možné, od jiného usazení média na unašeči (může to lehce jinak vibrovat), až po samotnou náladu mechaniky, přičemž tato mechanika očividně moc náladová není, naštěstí).

Disc Quality - DTD, zápis Teac DV-W524GSB, Windows
Disc Quality - DTD, zápis Teac DV-W524GSB, Windows

Další DTD médium jsme vypálili celé v Teacu DV-W524GSB. Můžete si kvalitu porovnat s druhou částí zápisu prvního média, vidíte, že je to hodně podobné. Vypalovali jsme opět ve Windows 7 přetažením souborů na disk v průzkumníku a je to práce naprosto pohodová, žádný problém. I přesto jsme zkusili, zda se kvalita bude lišit, pokud použijeme třeba starý dobrý program Nero ve verzi 6.6 (když jste šikovní, jde pod Windows 7 v pohodě rozchodit).

Disc Quality - DTD, zápis Teac DV-W524GSB, Nero 6.6
Disc Quality - DTD, zápis Teac DV-W524GSB, Nero 6.6

Jak sami vidíte, neliší se to. Každopádně tři DTD média máme zaplněná, jdeme vypálit konkurenční vzorky.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výsledky testů odolných DVD médií Data Tresor Disc

Čtvrtek, 26 Září 2019 - 12:13 | Franc98 | Dobrý den, po cca 7 letech nemáte nějaké nové...
Sobota, 30 Červen 2012 - 13:33 | johnthelittle | mozna by stalo za to otestovat stabilitu dat pri...
Středa, 13 Červen 2012 - 23:41 | ERIK ZEMPLENI | Pripájam sa k tým čo chcú vidieť testy dnešných...
Středa, 13 Červen 2012 - 17:53 | Miroslav Plachý | Tak jsem si ze zajímavosti doma prošel některá...
Středa, 13 Červen 2012 - 15:46 | kubajz27 | Jen dotaz, možná mimo... Na vypalovačkách LG...
Úterý, 12 Červen 2012 - 13:38 | JVc | Nad tim jsem uz taky premyslel, nicmene...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:29 | WIFT | Věz, že ta voda, ve které je to utopené, má ke...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:28 | WIFT | Nezkoušel takhle někdo už přehrávat gramodesky...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:34 | sumix | Tak jsem si vzpomněl na jednu věc, když tady...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:25 | sumix | Přesně tak, stačí se podívat, jak se dneska všude...

Zobrazit diskusi