CDR.cz - Vybráno z IT

Stav médií po 10 dnech: DVD±R

Data Tresor Disc - krabička s médiem
Data Tresor Disc. DVD+R média s udávanou 160letou trvanlivostí záznamu, vyráběná v Praze v Holešovicích. Prohnali jsme je dlouhodobými testy, při nichž některá běžná média nevydrží ani týden. Už byl nejvyšší čas ukázat vám výsledky…
Média se pečou na slunci
Média se pečou na slunci

Sony DVD+R AccuCORE 16×

Sluníčko slunilo, média si na jižním okně zoufala a tak jsme se jali první testy pro jistotu provést už po deseti dnech. Jak jsme zjistili, pro některá média bylo už pozdě a proto začneme právě jimi. Asi vůbec nejhůře dopadlo Sony s marketingovým přívlastkem AccuCORE, který dostal řádně na frak. Poznáte, které médium na obrázku to je? Malá nápověda: mrkněte na obrázek nahoře a uhodněte, která čtyři média fotka níže zobrazuje a poznáte to.

Média po 10 dnech pečení na slunečním světle
Média po 10 dnech pečení na slunečním světle

Asi už jste poznali, která čtyři média na tomto obrázku byla na obrázku nahoře. Jsou to ta čtyři úplně vpravo, takže naším vítězem (DVD+R Sony AccuCORE 16×) se stává … médium dole vlevo, to úplně stříbrné.

Ptáte se, proč je úplně stříbrné? Jistě jste si všimli, že jsme si průhledné pošetky polepili štítky, a to záměrně tak, aby částečně překrývaly média. Štítky jsou to neprůsvitné, takže tam, kde zacláněly, se nedostal sluneční svit, což na médiu vidíte úplně zřetelně.

Sony DVD+R AccuCORE 16x po 10 dnech pečení na slunci
Sony DVD+R AccuCORE 16x po 10 dnech pečení na slunci

Prostě to zkrátíme: Slunce z média za pouhých 10 dní odpálilo veškeré barvivo (tedy samozřejmě kromě místa, kde byl štítek) a obnažilo tak odrazovou vrstvu. Asi vám nemusíme říkat, že z tohoto média nejde přečíst vůbec nic. Proto také nemá cenu vám ukazovat nějaký graf, médium bylo prostě úplně prázdné (v mechanice se tvářilo jako prázdné, samozřejmě na něj nešlo ani nic vypálit, neb není do čeho, barvivo je fuč, i když moc nechápeme, kam zmizelo, protože by mělo být uzavřeno mezi oběma polykarbonátovými disky média, takže se nabízí myšlenka, že prostě zcela ztratilo své deklarované vlastnosti a zprůhlednělo).

Tolik k delší trvanlivosti médií AccuCORE.

Verbatim DVD–R 16×

Ani tady nebylo nic čitelné, médium se dokonce tvářilo tak, že nešlo vůbec nadetekovat (mechanika chvilku něco zkoumala a pak systému prozradila, že není vložené žádné médium). To je dáno tím, že na DVD–R média se identifikace při výrobě vypaluje, zatímco na DVD+R se lisuje. Slunce tedy vymazalo i tu identifikaci. Možná, že by některé speciální mechaniky toto médium pochopily jako prázdné DVD–R for authoring (byť by zřejmě ani ony nebyly schopné na něj něco zapsat).

Verbatim DVD-R 16x po 10 dnech pečení na slunci
Verbatim DVD–R 16x po 10 dnech pečení na slunci

Na médiu je jasně vidět, kde byl štítek Zajímavé je, že na rozdíl od Sony AccuCORE zde barvivo nezmizelo, ale ztmavlo, a to docela hodně.

Taiyo Yuden DVD+R

Pokud si vzpomínáte, médium Taiyo Yuden DVD+R nám zapsal Teac a moc se mu to nedařilo, a to hlavně na začátku. To se téměř jistě stalo tomuto médiu osudným, protože médium nejde přečíst. Jde identifikovat, protože identifikace není vypálená, nýbrž vylisovaná, avšak čitelné není, takže ani zde vám neukážeme graf. Ukážeme vám ale opět médium:

Taiyo Yuden DVD+R po 10 dnech pečení na slunci
Taiyo Yuden DVD+R po 10 dnech pečení na slunci

I zde krásně vidíte, kde se obtiskl štítek. Opět i na tomto médiu barvivo ztmavlo.

Taiyo Yuden DVD–R

Tohle médium bylo vypáleno naopak velmi kvalitně, takže jak dopadlo? Konalo se po předchozích zkušenostech první překvapení, médium ještě šlo přečíst, ale ne celé. Jeho fotka vám napoví, jak je médium čitelné, štítek by měl být opět obtisknutý v dolní části fotky.

Taiyo Yuden DVD-R po 10 dnech pečení na slunci
Taiyo Yuden DVD–R po 10 dnech pečení na slunci

Štítek na tomto médiu moc patrný není, ale to je jedno, podívejte se, co to udělalo s čitelností média. Nejprve původní kvalita:

Disc Quality - DVD-R Taiyo Yuden, zápis NEC ND-4551A, Nero 6.6
DVD–R Taiyo Yuden, původní kvalita záznamu

A po 10 dnech solárka:

itelnost Taiyo Yuden DVD-R po 10 dnech pečení na slunci - plný rozsah chyb
Čitelnost Taiyo Yuden DVD–R po 10 dnech pečení na slunci

Vidíte to sami jasně: konec média je přepálený a nečitelný. Na fotce výše je to vlastně ten tmavší okraj vypálené části. Barvivo zde 10 dní na slunci nepřežilo. Začátek média také není kdovíjak slavný, ale čitelný ještě zůstal. Jinak bychom se k datům na médiu nedostali.

Pojďme si ještě chybový rozsah zvětšit tak, abychom dobře viděli smysluplné hranice chybovosti dle specifikace (tedy PIE 300, PIF 4):

itelnost Taiyo Yuden DVD-R po 10 dnech pečení na slunci - omezený rozsah chyb
Čitelnost Taiyo Yuden DVD–R po 10 dnech pečení na slunci - omezený rozsah chyb

Sami vidíte, že na začátku má médium také problém, ale je to tak na hraně, že by ještě mohlo být čitelné. A také čitelné je. Vnitřní část záznamu je čitelná v pohodě a dokonce zde médium zas tak moc neutrpělo. Takhle občas na horší média vypalují horší vypalovačky ;-).

Křivka čitelnosti Taiyo Yuden DVD-R po 10 dnech pečení na slunci
Křivka čitelnosti Taiyo Yuden DVD–R po 10 dnech pečení na slunci

Poslední obrázek ukazuje rychlostní křivku běžné čitelnosti. Začátek může působit hůře, ale tohle se úplně běžně některým mechanikám při rozjezdu stává, takže to nebereme jako chybu. Rychlost čtení se dostane až skoro na 14×, pak ale mechanika narazí na přepálenou zónu a je to v háji, dochází samozřejmě k chybám čtení.

Je možné, že na Taiyo Yuden DVD+R bychom něco přečetli, kdyby byl kvalitně vypálený začátek. Tak tomu ale nebylo a pokud na médiu nepřečtete začátek, ke zbylým datům, i kdyby byla čitelná, se také nedostanete. Proto funkce Quick Erase u přepisovatelných médií přepisuje začátek média, což k tomu, abyste se již k datům nedostali, stačí.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výsledky testů odolných DVD médií Data Tresor Disc

Čtvrtek, 26 Září 2019 - 12:13 | Franc98 | Dobrý den, po cca 7 letech nemáte nějaké nové...
Sobota, 30 Červen 2012 - 13:33 | johnthelittle | mozna by stalo za to otestovat stabilitu dat pri...
Středa, 13 Červen 2012 - 23:41 | ERIK ZEMPLENI | Pripájam sa k tým čo chcú vidieť testy dnešných...
Středa, 13 Červen 2012 - 17:53 | Miroslav Plachý | Tak jsem si ze zajímavosti doma prošel některá...
Středa, 13 Červen 2012 - 15:46 | kubajz27 | Jen dotaz, možná mimo... Na vypalovačkách LG...
Úterý, 12 Červen 2012 - 13:38 | JVc | Nad tim jsem uz taky premyslel, nicmene...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:29 | WIFT | Věz, že ta voda, ve které je to utopené, má ke...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:28 | WIFT | Nezkoušel takhle někdo už přehrávat gramodesky...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:34 | sumix | Tak jsem si vzpomněl na jednu věc, když tady...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:25 | sumix | Přesně tak, stačí se podívat, jak se dneska všude...

Zobrazit diskusi