CDR.cz - Vybráno z IT

Média v testu

Data Tresor Disc - krabička s médiem
Data Tresor Disc. DVD+R média s udávanou 160letou trvanlivostí záznamu, vyráběná v Praze v Holešovicích. Prohnali jsme je dlouhodobými testy, při nichž některá běžná média nevydrží ani týden. Už byl nejvyšší čas ukázat vám výsledky…

Do testu jsme zařadili několik vzorků disků různých typů: kromě jednorázově zapisovatelných také přepisovatelná, a to jak z „papírově nižší“ třídy (BenQ), tak i uznávanou kvalitu (Verbatim). Velmi nás také zajímalo, jak si v testu povedou média doposud označována za nejodolnější, co se týče správy chyb, řeč není o ničem jiném než DVD-RAM. A tak jsme vybalili dvě úplně nová DVD-RAM média Panasonic (coby kvalitativní etalon), jedno až třírychlostní a jedno pětirychlostní. 12× DVD-RAM médium jsme neobětovali, protože je v naší sbírce naprostým unikátem, který nejde sehnat jinde než v Japonsku, navíc máme dojem, že jeho trvanlivost by beztak byla kratší.

Testu se tedy zúčastnila tato média:

Data Tresor Disc

DiscInfo - Data Tresor Disc
Data Tresor Disc

Na tom asi není co řešit. Použili jsme několik vzorků médií vypalovaných různými vypalovačkami, na některých médiích se dokonce podepsalo více vypalovaček.

Výrobce pro svá média zvolil poměrně zajímavou identifikaci: ARCHIVE1 001 ;-). Rychlost zápisu je max. 4×, což je dáno především tím, že médium k propálení potřebuje větší výkon laseru, kterého by mechaniky již při vyšších rychlostech nedosáhly.

Sluší se dodat, že jsme testovali starší druh médií, kde je ještě sklutečný potisk. Současná média Northern Star již nepotiskuje, to, co hraje roli potisku, je již vylisováno do dummy disku.

Data Tresor Disc - médium s potiskemData Tresor Disc - médium s vylisovaným potiskem
Vlevo starší typ média, které jsme testovali, vpravo současně vyráběná média

Northern Star dělá také DTD média s bílým potisknutelným povrchem, který po zaschnutí odolává i polití vodou. Tato média jsme ale v redakci neměli.

DVD-R Verbatim 16×

DiscInfo - DVD-R Verbatm 16x
DVD-R Verbatim 16x

Toto médium je vyfoceno již po testu, takže jeho povrchová barva není úplně orignální, nicméně vám médium ukazujeme čistě pro orientaci, detailnostmi vzhledu se budeme ještě zabývat.

DVD+R a DVD-R Taiyo Yuden

DiscInfo - Taiyo Yuden DVD+RDiscInfo - Taiyo Yuden DVD-R
DVD±R Taiyo Yuden

DVD±R média Taiyo Yuden máme ve formě Blank, tzn. bez jakéhokoli potisku. DVD+R a DVD-R vypadají na pohled stejně.

DVD+R Sony Ver.1.3 (AccuCORE) 1×–16×

DiscInfo - Sony DVD+R 16x
DVD+R Sony Ver.1.3 1x-16x

Jedno z běžně komerčně dostupných médií. Mimochodem víte, co znamená značka AccuCORE? Přečtěte si:

Citujeme to nejzajímavější: V neposlední řadě slibuje AccuCORE dlouhou trvanlivost záznamu. Tak uvidíme ;-)

DVD+RW BenQ 4×

DiscInfo - BenQ DVD+RW 4x
DVD+RW BenQ 4x

Toto médium je opět vyfocené až po testu. Jeho původní barva má být bílá, takže asi tušíte, jak dopadlo ;-). Výrobcem je Daxon.

DVD+RW Verbatim 4×

DiscInfo - Verbatim DVD+RW 4x
DVD+RW Verbatim 4x

I toto médium je už po testu a i toto médium má jinou barvu povrchu, než mělo před testem.

DVD-RAM Panasonic 2×–3× a 2×–5×

DiscInfo - Panasonic DVD-RAM 3xDiscInfo - Panasonic DVD-RAM 5x
DVD-RAM Panasonic 2-3x

Na obrázku je médium DVD-RAM Panasonic 2–3×, médium 2–5× má pouze jiný popisek, jinak vypadá prakticky stejně.

Co jsme s médii provedli? Inu, vystavili jsme je slunečnímu svitu. Zabalili jsme je do průhledné fóliové „cosi jako pošetky“ a vystavili na okno směřující na jižní stranu. Pamatujete ještě loňská letní červencová vedra? Právě v těch se testovalo. Inspiraci jsme vzali v jednom starém testu, které tehdy ještě s CD-R médii provedl náš čtenář Petr Leitner a zjistil, že CD-R média věhlasné kvality Taiyo Yuden po vystavení slunečnímu svitu zčervenají, zatímco bledá phthalocyaninová média vydrží déle.

Přečtěte si:

  • Testujeme média na kvalitu (4.9.2003)
    Petr Leitner nám poslal výsledky vlastního testu CD-R médií Taiyo Yuden a Prodisc. Zajímalo ho, jak to bude s kvalitou, když na ně nechá působit několik dnů sluneční záření. Výsledky jsou více než překvapivé.

Nám to přišlo celkem logické: tmavší média v souladu s fyzikálními zákony lépe pohlcují světlo, více se zahřívají a pochopitelně jim to také více vadí. Taiyo Yudeny používaly pro CD-R barvivo cyanine, které znáte jako hezkou bledě modrou, prostě kyanovou, zatímco pthalocyanine je světlý, někteří výrobci na jeho bázi dělali dokonce CD-R média, která byla zespodu v podstatě stříbrná a šlo si je tak skoro splést s lisovanými disky.

Média se pečou na slunci
Média se pečou na slunci (datum focení: 6. 7. 2011, 12:39)

DVD±R média jsou však zespodu zpravidla fialová, za což může opět použité barvivo. Ono jde ve skutečnosti o poměrně hodně tmavou fialovou, takže bylo jasné, že sluneční svit těmto médiím nebude zrovna dvakrát prospívat. Proto jsou tato média na skladování snad ještě náchylnější než CD-R, nehledě na skutečnost, že i informace jsou na nich zapsány značně hustěji, takže je zde kladen i vyšší důraz na kvalitu barviva než třeba u CD-R. Sluníčko by těmto médiím mělo ubližovat o něco více než médiím CD-R.

Data Tresor Disc média fialová nejsou. Jak již víte, záznamová a zároveň odrazová vrstva (jde o jednu vrstvu plnící obě role naráz) je na polykarbonátové kotoučky nanášena metodou plazmového naprašování a jediné, co o této vrstvě víme, je to, co nám prozradil výrobce: tedy že jde o směs keramicko-kovových materiálů. Ať už se jedná o marketing, nebo realitu, média jsou šedá až šedohnědá a především jsou až nezvykle průhledná (právě proto, že neobsahují zvlášť kovovou odrazovou vrstvu, která u ostatních typů disků způsobuje tu neprůhlednost – přesněji řečeno průhlednost je velice malá).

Data Tresor Disc + spindl
Data Tresor Disc + spindl (foceno u Northern Star v Praze Holešovicích)

Tím, že jsou i tato média poměrně tmavá, nás samozřejmě napadlo, že i ona budou chytat sluneční světlo s radostí sobě vlastní, budou se zahřívat a obecně by jim to nemuselo nijak zvlášť prospívat. Samozřejmě jsme čekali, že vydrží déle, když to o nich výrobce tvrdí, nicméně nás zajímalo, zda a jak bude degradovat kvalita zápisu v porovnání s ostatními.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výsledky testů odolných DVD médií Data Tresor Disc

Čtvrtek, 26 Září 2019 - 12:13 | Franc98 | Dobrý den, po cca 7 letech nemáte nějaké nové...
Sobota, 30 Červen 2012 - 13:33 | johnthelittle | mozna by stalo za to otestovat stabilitu dat pri...
Středa, 13 Červen 2012 - 23:41 | ERIK ZEMPLENI | Pripájam sa k tým čo chcú vidieť testy dnešných...
Středa, 13 Červen 2012 - 17:53 | Miroslav Plachý | Tak jsem si ze zajímavosti doma prošel některá...
Středa, 13 Červen 2012 - 15:46 | kubajz27 | Jen dotaz, možná mimo... Na vypalovačkách LG...
Úterý, 12 Červen 2012 - 13:38 | JVc | Nad tim jsem uz taky premyslel, nicmene...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:29 | WIFT | Věz, že ta voda, ve které je to utopené, má ke...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:28 | WIFT | Nezkoušel takhle někdo už přehrávat gramodesky...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:34 | sumix | Tak jsem si vzpomněl na jednu věc, když tady...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:25 | sumix | Přesně tak, stačí se podívat, jak se dneska všude...

Zobrazit diskusi