CDR.cz - Vybráno z IT

To nejlepší z největšího herního veletrhu aneb proč je o PS4 větší zájem, než o Xbox One [Gamescom 2013]

gamescom-wrapup-logo
Nejočekávanější herní tituly, výkonný herní hardware a obrovská masa lidí. I tak by se dal popsat letošní ročník veletrhu Gamescom. Pojďte se s námi podívat na to nejzajímavější z akce a mj. se dozvíte, co všechno jsou na sebe schopni lidé obléct, aby vypadali jako jejich oblíbené herní postavy.

Letošní ročník největšího herního veletrhu v Evropě dodržel tradici a zavítal do německého Kolína nad Rýnem. Historické město očekávalo nemalý nával návštěvníků i novinářů, což potvrdila i 97 % obsazenost hotelových pokojů v širém okolí. Očekávání byla veliká a fanoušky táhla především vidina hraní na nejnovější generaci konzolí, která na trh oficiálně dorazí až těsně před letošními Vánocemi.

Po úvodních novinářských prezentacích se brány otevřely i běžným návštěvníkům a teprve pak vypukl veletrh, jak má být. Za pár dní přišlo na 340 000 návštěvníků, kteří brali stánky útokem. Pojďte se s námi přenést na veletrh Gamescom i vy.

Nejzajímavější momenty a produkty z Gamescomu 2013 v dalších článcích:

Stánky vývojářských studií i prodejců periferií lákaly na nejrůznější herní tituly, přičemž se stačilo zastavit, stoupnout monitoru, chopit se ovladače a na nějakou chvíli si prostě jen tak hrát. K dispozici bylo několik stovek (možná tisíc?) počítačů a konzolí s nejnovějšími tituly. Nechyběly závodní simulátory s volantem a reálnými modely kokpitů, haldy běžných herních počítačů, 3D monitory s brýlemi, 4K displeje, konzole, kapesní konzole, bezdotyková ovládání a spousta a spousta dalšího.

9576261778_8c6b36767d_b

Souboj konzolí: Proč lidé stáli fronty na PS4 a Xbox One tolik netáhl?

Při procházení hlavních vystavovatelských pavilonů nešlo minout ty, v nichž byly právě dvě nové konzole. Microsoft i Sony za svůj marketing nepochybně zaplatili nemalý peníz, za což na diváky čekala nemalá plocha plná nových (ale i starších) verzí konzolí. Vyzkoušet bylo možné nové tituly pro Xbox 360 i PlayStation 3, nebo rovnou vystát nemalou frontu na nadcházející generaci herního hardwaru.

9598495494_25bf2a5ba2_b9587389511_21838388a5_b

Obě haly byly poměrně výrazně plné, ale nešlo přehlédnout fakt, že fronty a davy kolem PlayStationu 4 ty na Xbox One výrazně převyšují. Potvrdily se tak diskuze i dohady hráčů i vás, našich čtenářů, když jste v celých 70% hlasovali pro potenciální pořízení PS4. Sony svůj produkt již od začátku prezentuje jako nástroj pro opravdové hráče, zatímco Microsoft vsadil na tvář multimediálního zařízení s funkcí konzole. Postupem času se ukazuje, že investovat chtějí právě hráči a ti, co mají starší generaci, nemají jako multimediální centrum potřebu kupovat nový hardware.

Na Gamescomu nás navíc Microsoft poměrně nemile překvapil tím, že většině dostupných Xboxů One běželi všelijaké hříčky pro malé děti, které ani zdaleka neukazovaly možnosti použitého hardwaru. Ano, často se jednalo o stánky vývojářů, ale hrát hopsačky s růžovým poníkem se nám opravdu nechtělo. O něco zajímavější byla prezentace nového Kinectu, ale i tak nám neleze do hlavy, proč raději Microsoft nesáhl po propagaci a možnosti hraní zajímavějších titulů, jako je Battlefield 4, Fifa 14 apod. Zmíněné tituly na místě sice ukazovala přímo vývojářská studia, ale většinou na současné generaci konzolí.

6055882080_d948c640f4_b9573465279_3c64f9e5b4_b

Nic to nemění na faktu, že pro obě konzole jsou připravovány populární tituly, jako je Call of Duty: Ghosts, Need for Speed: Rivals, a další viz náš nedávný článek:

original

Microsoft mile překvapil malé vývojáře

Alespoň vývojářům ale Microsoft udělal velkou radost. Svým programem ID@Xbox podporuje nezávislé vývojáře a při předložení zajímavého nápadu tak vývojáři dostanou hned dvě vývojářské konzole se stejným provázáním služeb, jako ty pro velká studia.

PlayStation 4 lákal na rozšířenou realitu s novým ovladačem

Jak jsme si už řekli, PS4 byl očividně pro hráče zajímavějším kouskem. Většina z nich si chtěla vyzkoušet především hraní s novým ovladačem, který funguje zároveň jako interaktivní prvek s virtuální realitou při využití kamery. Fronta byla dlouhá a někteří si neváhali i několik hodin počkat. Je zajímavé, co jsou lidé kvůli pár minutám hraní schopni vytrpět.

PS4_vs_Xbox_One

Herní tituly, které táhly:

League of Legends

LoLko, jak se hře hovorově mezi hráči říká, si ukrojilo nemalý kousek zájmu návštěvníků. Freeware titul spadající do žánru MOBA (multiplayer online battle arena) připomíná starý dobrý Warcraft 3 a mapu DotA, která je také jeho inspirací.

7808098668_e25fcbba6c_b9579477747_535038b9e9_b

U velkého pódia bylo připraveno pár počítačů, na nichž probíhala herní klání profigamerů. Nechyběl moderátor, který všechny souboje pečlivě komentoval. Překvapil nás vysoký počet lidí sedících na zemi, sledujících utkání ve hře s nemalým zaujetím. Zkrátka se potvrzuje, že si na Gamescomu přijde na své opravdu každý.

World of Tanks

Po vzoru LoL nesměl chybět populární World of Tanks. Oblíbená hra lákala nadšence na komentovaná herní klání a na pódiu pak fanatizoval masy moderátor, který rozhazoval do davu trička, poukazy a sem tam dokonce i nějaký ten drahý herní hardware a periferie.

world-of-tanks-logo1

War Thunder Heroes - nejlepší simulátor války a navíc zdarma

Líbí se vám koncept World of Tanks? Ve War Thunder Heroes oprášíte starou vojenskou techniku a vyrazíte nejen do pozemních bojů, ale také do vzduchu a na vodu. Právě létání dostalo na Gamescomu nemalý prostor a musíme uznat, že podobný válečný simulátor pro letecké boje tu dlouho chyběl. Důležitý je především ekosystém služeb, kdy je hra zdarma, ale po vzoru WoT není problém za peníze dokupovat speciální vylepšení.

V současné době je dostupná veřejná betaverze pro PC a my jí doporučujeme přinejmenším vyzkoušet. Třeba vás naláká přiložený herní trailer právě z letošního Gamescomu, kde hra získala ocenění nejlepšího simulátoru. Stahujte na oficiálních stránkách - http://warthunder.com/en/.

Vězení u Activision aneb jak nás nutili chodit ve velké kostce

Call of Duty: Ghosts se dočkalo masivní podpory ze strany svého studia a bylo to vidět. Obrovské zahnuté plátno s několika promítačkami ukazovalo povedený trailer. Při každém větším výbuchu pak ze země za diváky vyšlehly plameny a zážitek tak byl opravdu perfektní.

6061222875_675ef21901_b9598681722_88d32bda71_h

Kdo chtěl, mohl si i vyzkoušet hraní. Po vystáté frontě před prapodivnou černou konstrukcí s portréty hlavních hrdinů jsme se konečně dostali do prostoru obrovské kostky, v níž jsme byli po skupinkách provázeni jednotlivými místnostmi. To by nebylo na škodu, nebýt v každé z nich "povinná" zastávka u monitorů s běžícím ingame videem. Každé mělo několik minut a kvůli davu se prakticky nedalo hnout. Pokud jste se chtěli dostat až k potenciálnímu hraní, museli jste vytrpět postávání kolem hodiny a půl, bez možnosti cokoli vyfotit, nebo se pohnout dál, neboť se to ani trochu nelíbilo pánům z ochranky. Jediným řešením pak byl nouzový východ a tak jsme nakonec kvůli časové tísni vlastně ani nezahráli. Pro opravdové maniaky a fanoušky hry nějaké to čekání v davu pravděpodobně nebude problémem a nakonec - i zdlouhavé čekání ve frontách k veletrhu patří a je samo o sobě zážitkem.

Dívky a zajímavé masky z veletrhu

V rozlehlém areálu bylo možné potkat nejrůznější stvoření oděná do masek. Potkali jsme IronMana, nespočet vojáků a teroristů ověnčených zbraněmi (ochranka by vás pustila dovnitř třeba s bazukou), postavy z RPG her a do Kolína nad Rýnem přijel i legendární hrdina seriálu Knight Rider - automobil KITT, viz video. 

7794502532_2fbb729f04_b7794503078_085f9ced81_bkillerfish

 

Gamescom 2013 v číslech:

  • 340 000 návštěvníků (všechny vstupenky byly vyprodány)
  • 6000 novinářů
  • 635 vystavovatelů ze 40 zemí světa
  • 400 světových premiér nových her a produktů
  • 140 000 čtverečních metrů prostoru pro vystavovatele
  • 120 000 fanoušků navštívilo hudební festival Gamescomu

Pohodová atmosféra a beznadějně vyprodané vstupné, to vše bylo jasnou zprávou pro organizátory, že Gamescom v Kolíně nad Rýnem stále žije a ještě několik dalších let nepochybně bude. Veletrh je perfektní akcí pro nadšené hráče, fanoušky technologií a kohokoli, komu nevadí spousta lidí a nadměrný hluk. Pokud budete chtít příští ročník navštívit, určitě neváhejte sledovat oficiální webové stránky a včas si zarezervujte vstupenky. Do té doby se nechme překvapit, jaké novinky rok 2014 přinese.

Poděkování:

Za sponzoring naší účasti na veletrhu děkujeme společnosti CoolHousing, přednímu českému poskytovateli hostingových služeb :
coolhousing_logo_new-01

 

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku To nejlepší z největšího herního veletrhu aneb proč je o PS4 větší zájem, než o Xbox One [Gamescom 2013]

Žádné komentáře.