CDR.cz - Vybráno z IT

YotaPhone se dvěma displeji vstupuje na český trh. Nebude to mít ale snadné

nepřehlédněte
Se zajímavým unikátním konceptem mobilního telefonu přišla zhruba před dvěma lety ruská společnost Yota. Telefon se dvěma displeji si získal takřka obratem velkou pozornost nejen novinářské obce. Po bližším seznámení však nadšení trochu opadlo. Proč?

Samotná koncepce dvou displejů, přičemž jeden je založený na technologii elektronického inkoustu (EPD), je rozhodně zajímavá. Větší smysl by však dle nás měla u větších úhlopříček, tedy tablety či vybraná konvertibilní zařízení – respektive tablet a čtečka elektronických knih v jednom. Malá úhlopříčka elektronického papíru na mobilním zařízení není pro suplování funkce čtečky knih zrovna to pravé ořechové. Určitou střední cestou by mohlo být implementování této koncepce do phabletů, tedy zařízeních na pomezí běžných smartphonů a tabletů. Dokonce si myslíme, že by právě takováto koncepce dvou displejů mohla zajímavým způsobem podpořit prodejní osvětu těchto větších smartphonů a dát jim nový zákaznický směr.

Yota Phone 05Yota Phone 06

Ale ať nezabředneme jen u jedné věci. Paradoxně největší ránu si pro český trh uděluje YotaPhone sám sobě. Yota je pro českého zákazníka naprosto neznámou společností a není proto možné, aby se bez průzkumu lokálního trhu a patřičné osvěty dostala do zajímavých prodejních čísel, když startovní částku za prvogenerační YotaPhone nastřelí tak neuvěřitelně vysoko, až na 14 tisíc bez koruny. Smartphone byl navíc představen před cca dvěma lety, což se podepsalo částečně i na hardwarové výbavě. I když 2GB RAM a 32GB interní paměť je velmi solidní, dvoujádrový Snapdragon 8960 není zrovna tahák. Za cenu 14 tisíc se u nás nakupují „vlajkové lodě“ předních výrobců, které nabízejí rozhodně jinačí konfigurace (YotaPhone měl prostě konkurovat i cenou) a především se prodávají na základě svého ověřeného renomé.

Yota Phone 01Yota Phone 02Yota Phone 09

Díky možnosti vyzkoušení na oficiální české tiskové konferenci koncem minulého týdne nemůžeme ani konstatovat, že by YotaPhone zapůsobil nějak přesvědčivě alespoň po této stránce. Nabízí velmi netradiční design ala prohnutá cihlička, pouze 1800mAh baterii a malý 4,3“ e-ink displej, který není ani dotykový - ovládá se pomocí dotykové plošky pod ním (občas jsme se setkali dokonce s problémem registrace jednotlivých gest).

Více k výbavě a vůbec samotnému významu e-ink displeje si přečtěte v našem předchozím článku.  

Zábavné na tom ale je, že Yota má již dávno připravenou druhou generaci smartphonu, se kterou se pochlubila na letošním MWC (a již připravuje třetí). Právě druhá generace YotaPhone by měla dorazit ještě letos před Vánoci a v řadě ohledech bude řešit naše výše zmíněné výtky. Mohlo být tak pro všechny lepší ještě chvíli počkat a nastoupit na náš trh rovnou s druhou generací. Ale kdo chce kam… 

Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku YotaPhone se dvěma displeji vstupuje na český trh. Nebude to mít ale snadné

Úterý, 1 Červenec 2014 - 02:37 | Gath G | Teda jestli smyslem je mít možnost dvojího...

Zobrazit diskusi