CDR.cz - Vybráno z IT

Ze spojenců rivalové, Google chce samořídícími taxíky konkurovat Uberu

Google Self Driving Project
Google, hlavní investor firmy Uber, chystá vlastní službu autonomních taxíků podobnou Uberu. Když to nejde s partnerem, pojede v tom sám.

Není žádným tajemstvím, že společnost Google se již nějakou dobu kamarádí s americkou službou Uber. Díky ní můžete ušetřit nejednu korunu, když potřebujete odvézt z místa na místo. Aplikaci Uber mohou využívat jak lidé, kteří odvoz umožňují, tak ti, kteří jej zrovna potřebují. Když chcete odvézt, zvolíte si aktuálně volného řidiče, který pro vás přijede, odveze vás a vy mu zaplatíte dle stanoveného tarifu. Službu Uber měla tu čest otestovat i naše redakce. V českých končinách je zatím dostupná pouze v Praze.

Google Car

Autonomní vozidlo Google

Google firmu Uber v roce 2013 podpořil částkou 258 milionů dolarů a její službu dokonce integroval do Google Maps. Možná by vás napadlo, že jednoho dne se technologický gigant rozhodne firmy zmocnit úplně, ale ve skutečnosti to je jinak. Místo pokračující spolupráce se technologický gigant chystá partnerovi konkurovat vlastními autonomními taxíky Google, které by měly fungovat podobně jako služba Uber, avšak bez řidiče.

Uber Cdr 2

Zřejmě se nejedná o náhodu, když se vzápětí objevila další zpráva, tentokrát ze strany Uberu, která tvrdí, že firma pracuje na vlastní technologii samořídicích vozidel. Uber se údajně spojil přibližně s padesáti vědci z Institutu robotiky pensylvánské univerzity Carnegie Mellon, kteří se podíleli například na vesmírném projektu Mars Rover.

Vědci začali pracovat na výzkumu technologie v nově otevřeném výzkumném centru Uber Advanced Technologies Center postaveném hned vedle univerzity. Ředitel společnosti Uber Travis Kalanick se již v loňském roce nechal slyšet, že rozšíření služby je možné pouze s auty bez řidičů. Navíc bez nutnosti řidiče se mohou zákazníkovi ještě snížit náklady na odvoz.

Obě společnosti tedy vidí budoucnost služby v autonomních taxících, nicméně Google již má za sebou v tomto oboru dlouholeté zkušenosti, takže se musíme nechat překvapit, co se z toho vyvrbí.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ze spojenců rivalové, Google chce samořídícími taxíky konkurovat Uberu

Žádné komentáře.