CDR.cz - Vybráno z IT

Nejnovější Android 4.4 (KitKat) už běží na více než 5 % androidích zařízeních

Google zveřejnil statistiky poukazující na rostoucí podíl Androidu 4.4 na dotykových přístrojích. Jeho četnost se oproti minulému měsíci zdvojnásobila. Více než 17 % zařízení však stále vlastní stařičkou verzi Gingerbread.

Každé dvacáté zařízení s operačním systémem Android už pohání jeho nejnovější verze 4.4 KitKat, jež byla oficiálně představena koncem loňského roku s referenčním smartphonem Nexus 5 od Googlu. Dokazuje to nejnovější statistika zveřejněná na oficiálních stránkách systému, která vyhodnocuje přístupová data z Google Play za uplynulý březnový měsíc (měření probíhalo v týdenních intervalech).

Ke konci února běžel nejnovější Android na zhruba 2,5 % dotykových zařízeních, měsíc na to se však hodnota více než zdvojnásobila. Nejen díky nejnovějším high-end přístrojům na trhu, ale i dostupným aktualizacím pro některé zaběhnuté modely, tak získává mléčná dvojsušenka konečně na oblibě. Rozšiřování systému dlouho zpomalovali samotní výrobci telefonů či tabletů, kteří museli pro novou verzi optimalizovat své softwarové nadstavby, zejména upravená uživatelská prostředí.

Nejrozšířenější zůstává předposlední verze Jelly Bean s celkovými 61,4 %, obzvláště její prvotní řada 4.1, kterou nalezneme s podílem 34,4 % na třetině androidích přístrojů. Ice Cream Sandwich zaujímá 14,3 % a stále zde přetrvává zajímavá skutečnost, že jej předčil stařičký a na plechu upečený Gingerbread (2.3.X), představený už před více než třemi lety. Tehdejší vlajkové modely (například HTC Sensation či Nexus S od Samsungu) tedy stále používá nemalý počet uživatelů – systém prý nalezneme na 17,8 % zařízeních.

Android 4.4 KitKat byl představen už před půl rokem, na trhu však nalezneme jen několik málo zařízení, která jej v současnosti nabízí. Situace se ale začíná pomalu měnit k lepšímu. Výrobci už mají zřejmě všechny softwarové mouchy vychytány a konečně dávají k dispozici aktualizace pro starší vlajkové modely, jakými jsou například LG G2, Samsung Galaxy S4 nebo loňský model HTC One. Zanedlouho nás čeká také uvedení telefonu Galaxy S5 na světový trh (má se tak stát už 11. dubna) a v neposlední řadě i nová vlajková loď tchajwanského HTC.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejnovější Android 4.4 (KitKat) už běží na více než 5 % androidích zařízeních

Pondělí, 7 Duben 2014 - 05:14 | Max Devaine | Hmm, taky jedu na 2.3, protože na vyšší nemám...

Zobrazit diskusi