CDR.cz - Vybráno z IT

Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za letošní rok, výhled na ten příští

Apple img5
Během již končícího roku 2013 jsme se dočkali nových iPhonů, iPadů, jablečných počítačů i nových operačních systémů od Applu. Připomeneme si hlavní události tohoto roku.

Kapitoly článků

Červenec a srpen

Smršť květnových novinek zapříčinila poklidné letní prázdniny, které rušil pouze nekonečný patentový spor s jihokorejským Samsungem. Nová služba iWork for iCloud byla zpřístupněna všem jablečným uživatelům a na internetu se začaly objevovat informace o tom, že místo Samsungu bude nové čipy pro Apple vyrábět společnost TSMC.

Už během července jednal Apple s majiteli společnosti Passif Semiconductor, specializující se na vývoj různých technologických řešení. Například nízkoenergetických čipů, které zpotřebují pro předání informace jen minimum elektrické energie, nebo účinnějších bezdrátových technologií. Na začátku srpna pak tuto společnost Apple skutečně odkoupil.

15. srpna zavítal do českých kin dlouho očekávaný film jOBS, který nastiňuje život slavného vizionáře a jednoho ze zakladatelů společnosti Steva Jobse. Promítání filmu jsme se účastnili také a s pocity, které v nás snímek zanechal, jsme se podělili pod tímto odkazem.

Ashton Kutcher - Steve Jobs
Ashton Kutcher v roli Steva Jobse (film jOBS)

Září

Skutečná verze plastového iPhonu 5C, jejiž fotografie unikly na internet už během dubna, byla 10. září představena spolu s dražším a lépe vybaveným modelem iPhone 5S. Poprvé v historii jsme se tak mohli setkat hned se dvěmi současně představenými iPhony. Jejich cenový rozdíl je ale kupodivu minimální. Více informací o obou telefonech naleznete v našem podrobnějším článku.

Apple iPhone 5C - úvodní foto

Spolu s nimi byl odhalen i nový čip Apple A7, který pohání právě eskový iPhone 5. Na zářijové konferenci sliboval Tim Cook dvojnásobný výkon procesoru oproti původnímu Apple A6, podrobnější bechmarky později ukázaly, že tomu tak s přimhouřeným okem skutečně je. V současné době totiž nalezneme čip Apple A7 nejen v iPhonu 5S, ale i v novém iPadu Air, kde byla jeho frekvence ještě o 100 MHz navýšena.

V červnu představený systém iOS 7 byl 18. září uvolněn jako update či samostatná instalace pro stávající jablečné přístroje.

osx-mavericks

Kapitoly článků

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za loňský rok

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 08:36 | petr22 | Chybi mi ta fotomontaz Ipadu Maxi, ktery majitel...
Středa, 25 Prosinec 2013 - 20:26 | De | To už je sakra nebezpečná moc ;)

Zobrazit diskusi