CDR.cz - Vybráno z IT

Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za letošní rok

Apple img5
Během již končícího roku 2013 jsme se dočkali nových iPhonů, iPadů, jablečných počítačů i nových operačních systémů od Applu. Připomeneme si hlavní události tohoto roku.

Kapitoly článků

2.  2Q: Patenty a nahlédnutí pod pokličku novému iOS 7 a OS X

Duben

Aprílový měsíc přinesl především nový jablečný patent pro oboustranný ohebný displej iPhonu. Na přiložených nákresech můžeme spatřit telefon oválného řezu, jež vlastní dotykový displej sahající kolem dokola až na jeho záda. S prohnutými iPhony to ale Apple myslí zřejmě vážně, teď v prosinci si totiž nechal patentovat i prohnutou dotykovou vrstvu nad displejem.

Během dubna unikly na internet první snímky plastového iPhonu 5C, zpočátku byly ale brány spíše jako podvrh – nikdo totiž nečekal, že by se Apple „snížil“ i na levnější plastový model. Také byl oficiálně odhalen termín konference WWDC, jejíž součástí mělo být odhalení očekávaného systému iOS 7.

Apple img4Apple img3

Květen

Na ovocných stromech začala bujet první malá jablka, o tom nakousnutém ale jako by se slehla zem. Byl to ale jen pověstný klid před bouří. Generální ředitel společnosti Tim Cook pouze naznačil, že zvažuje otevření operačních systémů i vývojářům třetích stran, tedy podobně jako Google u Androidu.

Jedinou novinkou byla změna ve službě Apple Care, týkající se výměny vadných přístrojů za jiné. Do května totiž řešil Apple každou vadu vašeho telefonu tak, že vám jej rovnou vyměnil za nový. Po několika propočtech ale zjistil, že takto přichází o více než miliardu dolarů ročně a zavedl tak běžné opravy telefonů namísto jejich okamžité výměny.

Apple img6

Červen

Květnový klid vystřídala opravdová bouře – konference WWDC. Zahájena byla 10. června a představeno bylo hned několik novinek včetně operačního systému iOS 7. Očekávali jsme sice mnoho inovací, výraznou přeměnu uživatelského prostředí ale nikoli. Apple sáhnul jak do jeho barev, tak i do samotného prostorového konceptu systému. Ten je graficky jednodušší a změny se dočkala i zamykací obrazovka, která už nenabízí známou lištu „slide to unlock“. Více informací o systému naleznete v našem představení.

Apple img7

Kromě mobilního iOS 7 byl ale odhalen i nový desktopový systém OS X 10.9 Mavericks. Šelmy v názvu vystřídalo známé surfařské místo v Kalifornii a samotný systém přinesl hned několik novinek. Finder byl například doplněn o nové panely pro snazší procházení souborů, samotný systém je lépe optimalizován pro aktivní práci na více obrazovkách a přibyly i aplikace Maps nebo iBooks. Celé představení OS X Mavericks se ale neslo v duchu co největší úspory elektrické energie.

Poslední významnou novinkou konference WWDC byly nové MacBooky Air. Ty jsou nyní výkonnější (procesor Haswell) a nabídnou výdrž kolem desíti hodin na nabití. Ještě na konci června pak dostal Apple patent na hybridní port s klasickým USB a se slotem na paměťovou MicroSD kartu.

apple-sd-usb-patent
Kapitoly článků
2.  2Q: Patenty a nahlédnutí pod pokličku novému iOS 7 a OS X

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za loňský rok

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 08:36 | petr22 | Chybi mi ta fotomontaz Ipadu Maxi, ktery majitel...
Středa, 25 Prosinec 2013 - 20:26 | De | To už je sakra nebezpečná moc ;)

Zobrazit diskusi