CDR.cz - Vybráno z IT

Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za letošní rok, výhled na ten příští

Apple img5
Během již končícího roku 2013 jsme se dočkali nových iPhonů, iPadů, jablečných počítačů i nových operačních systémů od Applu. Připomeneme si hlavní události tohoto roku.

Říjen

Krátce po iOS 7 byla zveřejněna také finální verze desktopového systému OS X Mavericks. Stalo se tak zhruba čtrnáct dní před velmi očekávanou a zároveň poslední Keynote Applu v tomto roce. Ta se uskutečnila 22. října a představen byl jak výše zmiňovaný iPad Air či iPad Mini, tak i nové MacBooky i výkonný desktopový počítač Mac Pro. Na všechny novinky jsme se podívali v samostatném článku.

Zhruba měsíc po uvolnění iOS 7 potvrzuje Apple jeho přítomnost na 3/4 všech mobilních zařízení. Zároveň dostává zelenou od představitelů města Cupertino, vedle kterého chce do roku 2016 postavit nový kampus, mnohými nazývaný jako „UFO“. Celý areál zabere 260 tisíc metrů čtverečních a jeho součástí bude kromě samotných kanceláří a vývojových center také podzemní parkoviště, relaxační zahrada nebo fitness centrum.

Apple-Campus2-Spaceship

Listopad

Vynořují se další spekulace o chystaných iPhonech se zakřiveným displejem. Apple také zveřejnil výsledky za třetí kvartál tohoto roku, kdy i přes vyšší prodeje iPhonů poklesl v podílu (12,1 %) celosvětově prodaných smartphonů. Tomuto žebříčku samozřejmě kraluje jihokorejský Samsung se 32,1 % tržního podílu. Zhruba v polovině listopadu spouští Apple prodej tabletů iPad Air a iPad Mini.

Koncem měsíce získal Kalifornský gigant patent pro velmi podobnou technologii, jakou využívají fotoaparáty Lytro. Technologie plenoptického fotoaparátu umožňuje dodatečně zaostřit díky snímaným paprskům světla. Získaný patent výrobce ale sahá ještě dál, Apple chce totiž uvnitř jednoho objektivu nabízet kombinaci bežného i plenoptického fotoaparátu zároveň. Klasický autofocus bude tedy možné obměnit za dodatečné ostření až po vyfocení fotografie - před snímač fotoaparátu se posune soustava čoček, skrz kterou budou zachyceny světelné paprsky.

lytro3
Fotoaparát Lytro

Prosinec

Čtečka otisků prstů Touch ID nebude podle nového patentu pouhým snímačem našich otisků, Apple ji chce využít i jako malou náhražku trackpadu. Díky vysoké citlivosti 500 dpi dovoluje rychlé a přesné snímaní i krátkých pohybů prstem, pro přeměnu čtečky v dotykový trackpad pak stačí jednotlivá gesta zaznamenávat a přidat softwarovou podporu podobně, jako u dotykových gest displeje. Setkáme se s tímto novým trackpadem u nového iPhonu 6? Zatím nevíme.

Objevují se spekulace o větších, třináctipalcových iPadech s 2K nebo rovnou se 4K rozlišením – podle nepotvrzených informací zažádal Apple o výrobu těchto displejů v Číně. Na Silvestra budou v USA dostupné první kusy nejvýkonnějšího stolního počítače Mac Pro, jehož nejnížší cenovka začíná na 75 000 Kč. Na českém trhu se objevá krátce po novém roce.

Apple iPady řada

Předpověď pro rok 2014

V příštím roce bychom se tedy mohli dočkat nového iPhonu se zakřiveným displejem. Nasvědčuje tomu jak patent samotného ohebného displeje, tak i zakřivené dotykové plochy pro jeho ovládání. Senzor otisků prstů Touch ID pak možná získá funkci jakéhosi trackpadu.

K novým iPadům příštího roku bude zřejmě dostupný i ochranný kryt Smart Cover s integrovaným bezdrátovým dobíjením a setkat bychom se mohli také s většími kousky s extrémně jemným 4K rozlišením. S tím pak souvisí i letos inovovaný port Thunderbolt od Intelu, který by měl nabízet až dvojnásobnou přenosovou rychlost (20 Gb/s) či bezproblémový přenos právě 4K videa. Kromě rychlejšího Thunderboltu bychom mohli u nových MacBooků či desktopových počítačů naleznout i hybridní USB / SD port, který už si Apple patentoval v červnu. A co hodinky iWatch, dočkáme se jich konečně?

Díky několika letošním akvizicím očekáváme i vylepšené mapy, chatovací nástroje nebo funkci plenoptického fotoaparátu u nových iPhonů. Předpovídat sice můžeme leccos, co si na nás ale Apple skutečně nachystá je zatím ve hvězdách. Nechme se překvapit.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za loňský rok

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 08:36 | petr22 | Chybi mi ta fotomontaz Ipadu Maxi, ktery majitel...
Středa, 25 Prosinec 2013 - 20:26 | De | To už je sakra nebezpečná moc ;)

Zobrazit diskusi