CDR.cz - Vybráno z IT

Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za loňský rok

Apple img5
Během již končícího roku 2013 jsme se dočkali nových iPhonů, iPadů, jablečných počítačů i nových operačních systémů od Applu. Připomeneme si hlavní události tohoto roku.

Každým rokem představuje Apple nové modely dotykových zařízení, jablečných počítačů i vylepšené verze operačních systémů - ani letos tomu samozřejmě nebylo jinak. Abychom vás ale nezahltili velikým množstvím drobných, mnohdy nepodstatných detailů, chronologicky si zmíníme pouze ty významnější události za uplynulý rok.

apple logo

Leden

Po nejvýznamějších vánočních prodejích si dává většina výrobců chvilkový oraz, zhodnocují zřejmě předchozí rok a plánují novinky na ten již započatý. Ani letos v lednu nás ale Apple neochudil o výsledky za poslední čtvrtletí roku 2012, kdy se chlubil třetí příčkou mezi celosvětově nejprodávanějšími počítači. S 12,3 % prodaných počítačů na trhu se umístil pod výrobci Dell (19,2 %) a Hewlett-Packard (26,6 %).

Apple také pomalu dokončoval práce na očekávaném systému iOS 6.1, jehož pátá betaverze zamířila zhruba v polovině ledna k vývojářům, kteří ji tak mohli testovat necelý měsíc před jejím oficiálním představením.

Výrobce Corning Inc. oznámil již třetí generaci ochranných skel Gorilla Glass, vylepšenou na molekulární úrovni pro ještě větší odolnost vůči škrábancům a jinému poškození – bylo tedy jasné, že se Gorilla Glass 3 objeví i na chystaných dotykových plackách od Applu.

Apple img9

Únor

S příchodem tohoto měsíce se začala prodávat i nejdražší, 128GB verze tabletu iPad 4. Odhalen byl ale také operační systém iOS 6.1, který přinášel v porovnání s jeho předchozí verzí několik menších novinek. Rozšířena byla například podpora LTE sítí lokálních operátorů v Evropě i v USA, přibyly nové funkce systému (například změna hlasitosti médií v uzamčené obrazovce) a z iCloudu šlo nově stahovat skladby i jednotlivě.

Ve druhém měsíci tohoto roku jsme se také mohli dočíst o vyjádření Evropské komise, která zákázala prodej počítačů Mac Pro na území EU z důvodu špatné ochrany a nedostatečného krytí zadních ventilátorů. Toto stanovisko nabylo platnosti od 1. března, Apple se tím ale nijak nezaobíral. Bylo totiž pouze otázkou času, kdy představí novou verzi svého Macu.

Apple také informoval, že jeho světový podíl na trhu s tablety meziročně klesl – z 51,7 % v posledním čtvrtletí 2011 na 43,6 % ke konci roku 2012. Koncem února koupil také chatovací službu Rabbit, která se soustředí na sdílení videí a videochat s našimi přáteli dělený na klasické místnosti apod.

Apple img8

Březen

Začátkem března prosákla internetem zpráva, že Apple společně s TSMC pracuje na novém čipu Apple A7, jehož uvedení bylo odhadováno na rok 2014. Dnes už samozřejmě víme, že byl odhalen už v září spolu s novým iPhonem 5S. Novinkou bylo také odkoupení mladého startupu WiFiSLAM za 20 milionů dolarů, jehož hlavním účelem je lokace mobilních zařízení v budovách (mapování polohy dle WiFi sítí v daném objektu). Z této akvizice by mohl Apple vytěžit kvalitnější mapy nebo lepší navigaci uvnitř velikých budov, jako jsou například nákupní centra.

Apple si také patentoval bezdrátové nabíjení pro své iPady. Konkrétně jej nazval "Integrované indukční nabíjení v ochranném pouzdře", což znamená, že rozměrná dobíjecí cívka bude přímou součástí ochranného Smart Coveru (na obrázku). Jako poslední novinku v tomto měsíci zmíníme přechod technického ředitele společnosti Adobe, Kevina Lynche, právě k Applu. Jeho novým úkolem je inovace funkcí a jiná vylepšení v operačním systému iOS.

Apple img2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple v roce 2013: Přehled jablečných novinek za loňský rok

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 08:36 | petr22 | Chybi mi ta fotomontaz Ipadu Maxi, ktery majitel...
Středa, 25 Prosinec 2013 - 20:26 | De | To už je sakra nebezpečná moc ;)

Zobrazit diskusi