CDR.cz - Vybráno z IT

Lepší než Google Glass? Sony umí udělat z jakýchkoliv brýlí chytré, díky modulu!

Glass 10
Připevníte miniaturní kus elektroniky na své brýle a hle, rázem jsou z nich brýle chytré! Umí vás přesně navigovat, rozpoznají tváře přátel a rozšiřují běžnou realitu o funkce té rozšířené. Google Glass ukázal cestu, Sony se rozhodlo ukázat, že v koncept věří.

Příchod chytrých brýlí způsobil velký ohlas po celém světě a mnozí předvídali, že nositelným zařízením na hlavě patří velká budoucnost. Panovaly představy, jak brzy budeme chodit jen s nimi, a kvůli zaznamenávání obrazu a rozpoznávacím funkcím ztratíme soukromí. Jak se ukazuje, zatím se spíše můžeme těšit na nástup jiných wearable zařízení jako jsou hodinky a náramky.

Google však se svými Glass není jediný, kdo věří v budoucnost podobného konceptu zařízení. Na svých produktech pracují firmy jako Lenovo, Toshiba či Sony, které stojí i za nejnovějším produktem z této oblasti. Hovořilo se i o spolupráci s výrobci brýlí, ale stále se jednalo o brýle jako celek.

Psali jsme o chytrých brýlích:

Sony Smartglasses Detail

Japonský výrobce se rozhodl pojmout koncept trochu jinak. Místo celých brýlí sází na speciální modul, jenž snadno připojíte k běžným brýlím všeho druhu. Produkt s názvem Sony Single-Lens Display Module (Jednočočkový modul s displejem) potřebuje ke svému zdárnému fungování vaše stávající brýle, které poslouží jako držák s rámem - mohou být dioptrické či sluneční, záleží jen na vás.

Sony Smartglasses Display

Nový displej by měl být jemnější a lépe čitelný na slunci, i díky kontrastu většímu než 10 000:1. Odezva panelu je poté pod 0,01 sekundy

Podle slov výrobce je produkt dostatečně lehký a kompaktní pro jakékoliv brýle. Zařízení využívá OLED displeje s rozlišením 640 x 480 obrazových bodů, s úhlopříčkou 5,84 mm. Displej by měl při pozorování navozovat stejný pocit jako 16" panel ze vzdálenosti 2 metrů. To je méně než u Google Glass, ale podle Sony se jedná o úmysl a především snahu o ideální poměr mezi viditelností reálného světa a displeje - zkrátka vám nezabírají celý výhled. Podobně jako u Google Glass novinka uživateli umožní zobrazit nejen notifikace, ale i informace o okolí a prakticky cokoliv co umožní vestavěné aplikace. Jaké vychytávky umí takové chytré brýle můžete spatřit na videu níže.

Sony do těla modulu ukrylo blíže nespecifikovaný ARM procesor Cortex-A7, 802.11b/g/n WiFi, Bluetooth 3.0 a 400 mAh baterii. Nechybí dotykový senzor, kompas či akcelerometr. To vše se vtěsnalo do úctyhodných 40 gramů váhy.

Pro vývojáře bude připraveno SDK, aby mohli také přispět svými aplikacemi. Představení proběhne již za necelý měsíc na veletrhu CES v Las Vegas probíhajícím od 6. do 9. ledna 2015. My jsme zvědaví, kdy se produkt dostane na trh a co všechno bude umět. Zmínka zatím nepadla ani o operačním systému, ale očekávat lze Android jako v případě Glass. Ale uvidíme, CES 2015 je za rohem.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lepší než Google Glass? Sony umí udělat z jakýchkoliv brýlí chytré, díky modulu!

Úterý, 23 Prosinec 2014 - 12:14 | VITACZ | Nešilhá a simpatická je moc :-)
Čtvrtek, 18 Prosinec 2014 - 17:52 | HKMaly | Ja myslel, ze zakladni myslenka "chytrych...
Čtvrtek, 18 Prosinec 2014 - 12:25 | trodas | Ty sympatická rudovláska už z těch brýlí šilhá, a...

Zobrazit diskusi