CDR.cz - Vybráno z IT

Denuvo dočasně ochromeno. Cracker z Bulharska využil slabého místa steamu

Denuvo
O víkendu se strhla lavina šílenství, když historicky poprvé v tomto roce se objevila možnost upirátit nové hry vybavené protipirátskou ochranou Denuvo. Piráti teď oslavují jedno jediné jméno. Voksi.

Protipirátská ochrana Denuvo zažívala v první polovině letošního roku poměrně klidné období. Skupina 3DM oznámila, že po dobu jednoho roku končí z crackováním her vybavených touto ochranou a jen jednou za čas se objevila na pirátských, zejména ruskojazyčných fórech zpráva, že nějaký cracker se pokouší Denuvo pokořit. Během onoho půl roku se ale nikdy neobjevil žádný funkční crack na nové hry s Denuvem, který by byl určený pro masy.

Poslední týdny ale ukázaly, že pirátská scéna je blízko prolomení Denuva. Prvním náznakem byl ukrajinský cracker s nickem Bronco, který na videu ukázal, že i zatím nejnovější verzi protipirátské ochrany Denuvo lze překonat. Skupina 3DM se nejspíš cítila zahanbena, a tak v červenci ukázala své vlastní videa, na kterých údajně její crackeři překonali ochranu Denuvo u her Just Cause 3 a Rise of the Tomb Raider. Nikdy ale nikdo z výše zmíněných neuvolnil žádný crack určený pro širokou veřejnost.

 

Šéfka skupiy 3DM Bird Sister údajně ukázala, že 3DM jsou schopni prolomit Denuvo

To se změnilo v pátek, kdy cracker s nickem Voksi pocházející z Bulharska uvolnil pro širokou veřejnost tzv. bypassy využívající slabého místa v ochraně steamu, díky nimž jde upirátit nejnovější hry vybavené Denuvem. Voksi přitom není na pirátské scéně žádný nováček. Mimo jiné stojí za crackem na hru Talos Principles.

Co asi piráty moc nepotěší, je to, že se jedná o dočasné řešení. Bypass údajně nijak s ochranou Denuvo nemanipuluje (respektive nejedná se o crack v pravém slova smyslu, který by ochranu Denuvo jednou provždy odstranil/zakázal), ale využívá slabé místo steamu. Steam po užití onoho Voksi bypassu pak považuje piráta za uživatele s legitimní kopií dané hry.

Nejedná se proto o tzv. offline nosteam bypass, ale ke zprovoznění dané hry potřebuje podle redditu mít pirát zřízený účet na steamu, přičemž pro prvotní zaregistrování a zfunkčnění hry přes steam musí mít pirát k dispozici internetové připojení (hra přitom bude fungovat jen do té doby, dokud steam slabé místo neodstraní, případně poté pak do doby kdy bude nucen pirát přejít z offline režimu steamu do online režimu – zdroj reddit). Nemusíme snad dodávat, že pokud něco takového provede uživatel, respektive pirát přímo ze svého steam účtu, kde má legálně zakoupené hry, vystavuje se riziku, že mu steam prostě a jednoduše celý účet zakáže. Čistě teoreticky se pak může steam rozhodnout i pro extrémní možnost, vám udělit ban na vaši IP adresu (i když to zřejmě neudělá).

Jen během víkendu se objevily bypassy na šestici her s ochranou Denuvo. Jsou to hry Doom, Rise of the Tomb Raider, Inside, Abzu, Just Cause 3 a Total War Warhammer. Otázka je jak dlouho toto počínání pirátům vydrží. Steam zřejmě během následujících hodin toto slabé místo steamu odstraní a piráti o možnost online aktivace definitivně příjdou.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Denuvo dočasně ochromeno. Cracker z Bulharska využil slabého místa steamu

Středa, 10 Srpen 2016 - 20:19 | Sob | Az na to, ze bezny zarizeni s vychozim nastavenim...
Středa, 10 Srpen 2016 - 10:41 | Michal Hak | v budoucnu se mozna bany na IP zase zacnou...
Úterý, 9 Srpen 2016 - 15:12 | Psycho Mantis | přesně tak. BANy na IP už se vůbec nepoužívají....
Úterý, 9 Srpen 2016 - 09:33 | Dave Tramtunberk | BAN na IP ještě někdo dává ? Nevěřím že steam...
Úterý, 9 Srpen 2016 - 02:31 | Michal Hak | nechci se plest, ale nevydala CONSPIR4CY offline...

Zobrazit diskusi