CDR.cz - Vybráno z IT

Googlu hrozí pokuta 300 tisíc euro: Kašle na soukromí uživatelů, říkají francouzské úřady

if-a-google-employee-dies-spouse-gets-half-pay-for-10-years-6f851f810f
Vyhledávací gigant čelí v zemi galského kohouta hrozbě sankcí kvůli nerespektování tamních ochránců soukromí. Pokuta se však dle nových norem EU může vyšplhat mnohem výše.

Nedávno jsme o společnosti Google psali v souvislosti s plánovaným zavedením nového druhu cookies, tzv. AdID, jež by vedle benefitů pro uživatele mělo samozřejmě přinést i lepší manévrovací prostor pro samotného poskytovatele, tedy vyhledávač s barevným logem. O něm je teď slyšet v souvislosti s událostmi ve Francii a tamním úředním "hlídacím psem". Proč?

Francouzská národní komise pro počítače a svobodu regulující informační technologie, zkráceně CNIL (zajímavý název, jsem zvědav, kdy se něčeho podobného dočkáme u nás) poslala Googlu varovnou zprávu zahajující řízení s hrozbou pokuty ve výši tři sta tisíc eur. To vše kvůli údajnému laxnímu přístupu společnosti ve vztahu k červnovému rozhodnutí agentury ohledně zlepšení a zpřesnění podmínek ochrany osobních dat uživatelů.

France

Měly být specifikovány účely, pro něž se data používají a jak dlouho jsou uchovávána. Podle regulátorů užívatelé rovněž mají mít právo si zvolit, zdali chtějí mít data různých služeb pod jednou střechou či nikoliv. V praxi tak vyhledávač, Gmail či YouTube shromažďují a kumulují data na "jednu hromadu".

Úřady teď rozběhly formální proces řízení ohledně sankcí, to však může trvat měsíce. A co na to Google? Ústy svého mluvčího Ala Verneyho říká: "Naše firemní politika týkající se soukromí respektuje evropské právo a umožňuje nám vytvořit jednodušší a efektivnější služby. Byli jsme plně v kontaktu s CNIL a do budoucna nadále budeme."

Teď už to tedy bude na Googlu, jak se zachová, zdali přehodnotí svoji strategii alespoň částečnou modifikací, či vše nechá při starém. Francie není jediná, podle informací samotné agentury CNIL se řízení s vyhledávacím gigantem odehrává v pěti dalších evropských zemích. Jedná se o Španělsko, Německo, Británii, Itálii a Nizozemí.

13953-evropsky_parlament

V porovnání s počtem uživatelů se jedná o relativně malou pokutu, přesto jistý signál, že osobní údaje nejsou bezvýznamné. CNIL, neboli Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes Googlu dala tři měsíce na nápravu, která dle ní nenastala. Případné sankce je možné číst i jako testovací kousek před chystanou úpravou celoevropských norem ohledně soukromí.

Nové předpisy mají zvýšit případné pokuty a sjednotit vymáhací proces napříč Unií. Ten je nyní roztříštěn mezi osmadvacet členských zemí, což devalvuje do jísté míry jeho účinnost, alespoň dle úředníků. Nově bude možno udělit pokutu ve výši dvou procent celosvětových tržeb té které provinilé společnosti. To není málo, že. Rozhodovat se o úpravě bude v druhé polovině října.

Google má tedy před sebou výzvu, jak uspokojit úředního šimla, uživatele a další stakeholdery. Doufejme, že se mu to úspěšně podaří a my se dočkáme aut bez řidiče či dalších futuristických počinů.

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Googlu hrozí pokuta 300 tisíc euro: Kašle na soukromí uživatelů, říkají francouzské úřady

Úterý, 1 Říjen 2013 - 22:56 | Patrik Borýsek | Subjekt zainteresovaný do činnosti podniku např....
Úterý, 1 Říjen 2013 - 07:19 | John Douberro | co je to stakeholder?

Zobrazit diskusi