CDR.cz - Vybráno z IT

Rekapitulujeme rok 2015 - To nejdůležitější ze světa her

Koukali jsme na něj jako bacil do lékárny, nakonec se z něj ale také vyklubal rok plný řady revolučních kroků, důležitých oznámení a nečekaných momentů. Pojďte si s námi shrnout to nejpodstatnější.

Ačkoliv původní vyhlídky nebyly zrovna kdovíjak příznivé, nabídl nakonec rok 2015 na herní scéně celou řadu důležitých událostí a představil se ve světle zástupu kvalitních titulů. Ostatně, o tom nejlepším v těchto chvílích rozhodujete v naší anketě. Vypíchli jsme pro vás ty nejdůležitější kroky vývojářů, zástupců vydavatelských domů a byznysmenů přehledně, v rámci jednotlivých měsíců.


Leden 

06. // Rok 2015 začal příznivě pro všechny milovníky oldschoolových her z dob MS-DOS. Možná jako opožděný dárek k Vánocům jim parta obdivovatelů herního retra nabídla unikátní webový archiv, ve kterém si mohou zahrát až 2.400 titulů z éry MS-DOS přímo v prohlížeči, bez nutnosti využití dalších externích programů. Kliknete - hrajete, luxus.

16. // Vypadá to, že k velkým značkám, které formovaly herní scénu, se vracejí i tvůrci. Microsoft uveřejnil inzerát, z něhož plyne, že shání vývojáře na pokračování své legendární strategické hry. Řeč může být v tomto případě o Age of Mythology, nebo Age of Empires - čtvrté pokračování by bodlo, co říkáte?


Únor

26. // Kupte si hru za 9 milionů, dostanete dům. Taková je exkluzivní speciální edice k zombie survival titulu Dying Light. Ale pozor, není to ledajaký barák. Tenhle má stylový design a stát může na kterémkoliv místě, které si zvolíte. Přijede a složí vám ho firma, která se specializuje na stavění dřevěných srubů. Edice pak nabízí ještě celou řadu dalších neotřelých součástí, jako je konzultace s odborníkem v problematice nemrtvých, a z návštěvy vývojářského studia si odnesete i balení plen pro dospělé nebo zombie figurku v životní velikosti. A tu prostě chcete.


Březen

03. // Březen přál fanouškům herního vývoje. Společnost Epic totiž zdarma uvolnila nástroje pro svůj geniální Unreal Engine 4. Ten platí za jeden z nejpopulárnějších herních enginů, pravidla firmy jsou jasná - pokud se někomu zadaří a vyprodukuje hru či aplikaci, zaplatí 5 % výdělku po překročení zisku $3000.

04. // S politikou "nabízíme vám něco zdarma" přispěchal i gigant Activision Blizzard, tvůrce World of Warcraft. Ten prohlásil, že za herní čas v nesmrtelné MMORPG už nebudete muset platit. O peníze ale firma nepřijde. Je plná chytrých uličníků, co si to zkrátka umí pojistit.

Rek 2

20. // Steam je největší digitální distribuční služba na světě. Provozovatel, společnost Valve (mimo jiné vývojářské studio, které stále neohlásilo Half-Life 3), přispěchal s revolučním novinkou. Zakoupenou hru můžete vrátit s nárokem na vrácení peníze. Podmínkou ovšem je, že ji nenainstalujete. I přesto tomuhle kroku tleskáme, občas nám to totiž při lákavých megavýprodejích ujede.


Duben

03. // Na české RPG z dob husitských válek, Kingdom Come: Deliverance z produkce studia Warhorse, jsme se byli podívat v samotném prvopočátku přímo v kancelářích firmy a nenechali jsme si ho pochopitelně ujít ani při vypuštění první hratelné ukázky. Stejně jako nás, uchvátil titul nespočetné zástupy hráčů na celém světě. Počátkem dubna je zklamala zpráva o odložení data vydání. Nově je stanoveno na léto 2016.

15. // A je to tady. Při čtvrtém odkladu jsme přestali počítat. Ale stalo se to. Grand Theft Auto 5 na PC skutečně vyšlo. Hráčům s operačním systémem Windows ale nešlo spustit, ehm... To měl jeden chuť vyhodit tu hru z "wokna".


Květen

12. // World of Wacraft to sice na hráče zkouší svou politikou "hrajte zdarma", ale nedaří se mu. Poslední datadisk Warlords of Draenor je propadák. Za pouhý čtvrt rok se od značky odklonilo tolik hráčů, co předchozím dvěma rozšířením Cataclysm a Mists of Pandaria trvalo dva roky. Jak asi tuhle bolístku dámy a pánové z Blizzardu zalepí?


Červen

03. // V březnu přišel Steam po letech s revoluční novinkou - do 14ti dnů umožňuje vracet neaktivované zakoupené hry. Svůj systém, ve kterém se pro hráče stává ještě větší modlou, ovšem propracoval mnohem víc. Nově hlásá, že když se vám hra nezalíbí během 2 hodin hraní, můžete jí vrátit„Systém vrácení peněz byl zaveden, aby odstranil riziko při koupi titulů, ne jako cestu, kterou lze získat hry zdarma. Pokud budeme mít podezření, že systému zneužíváte, můžeme vám tuto možnost odepřít,“ upozorňují zástupci provozní společnosti Valve. Takže bacha.

Rek 3

16. // Pravidelně v červnu se herní scéna otřásá v základech. V Americe totiž probíhá nejdůležitější herní událost roku - Electronic Entertainment Expo (E3). Tady se udává herní trend do příštích dvou let, oznamují nové tituly a v nových ukázkách představují ty už známé, ale dosud neprezentované. Došlo i na oznámení nového pokračování vražedné série Hitman v hlavní roli s Agentem 47. A vypadá božsky.

19. // Netradiční způsob, jak zaplatit za hru, vymyslel fanoušek Falloutu. Bethesdě zaslal 2000 zátek, za které požadoval nejnovější Fallout 4. Než je všechny sesbíral, trvalo mu to 7 a půl roku. Za originalitu mu Bethesda kopii hry skutečně věnovala. Je prý ale prvním, a zároveň posledním.


Červenec

21. // Hra, která po čase přestane fungovat? Ano, i něco takového bude už brzy k dostání. Multiplayerový titul dostal název The Flock. Po jeho dohrání přestane hra existovat. Nadobro zmizí z povrchu zemského. Pro všechny. 

28. // To, na co čekala většina z nás, se stalo skutečností. Došlo k oficiálnímu oznámení hry, která pro náš národ znamená víc, než kterýkoliv jiný titul - Mafia 3. Ta už se ovšem nevyrábí v Čechách, její vývoj byl přesunut do Ameriky a jak se dozvídáme při srpnovém odhalení, maximálně zprzněn. Pokud tedy nechcete čekat na GTA 6, přejeme vám příjemnou zábavu.

Rek 4

30. // Už víme, co chce Blizzard dělat s upadajícím králem MMORPG žánru, sérií World of Warcraft. Dá jí nový datadisk, který budou hráči opět milovat. Jak se dozvídáme později, dostává podtitul Legion


Srpen

06. // Největší herní výstava v Evropě, německý GamesCom, letos dostal netradičně brzké datum. O to dříve jsme se ovšem dozvěděli o výborném titulu z dob křížových výprav. Ubisoft (tvůrce sérií Assassin's Creed, Prince of Persia, Splinter Cell nebo Far Cry), začal pracovat na For Honor a pozitivně šokoval. Dokonce natolik, že jsme později hru označili jako překvapení roku.

06. // S dalším překvapením v tentýž den přichází britské studio FireFly, tady už ale nutně netvrdíme, že jde o dobrý krok. Jeho zástupci totiž oznámili, že se strategickou sérií Stronghold mají ještě velké plány a vedle mobilní verze připravují nový díl pro PC platformu. Asi je baví neustále ničit legendu, kterou hernímu publiku představili už v prvním díle.


Září

21. // Zatímco v lednu jsme se v redakci přeli o to, jestli nová strategie, na které Microsoft Game Studios usilovně pracují, souvisí se sérií Age of Mythology nebo Age of Empires, teď už známe verdikt. Nutno říct, že by nás potěšilo pokračování obou her. Zatím ho ovšem dostane jen jedna z nich, i když jen v podobě rozšíření. Volba padla na první zmíněnou. Legendární titul milenia se vrací.

25. // Videoherní dabéři chtějí více peněz. Stojí prý za úspěchem titulů a propůjčením hlasů postavám se zasluhují o větší prodejnosti her. O tom nechtějí herní studia ani slyšet. A tak herci hromadně stávkují. Kdyby měl někdo zájem, my vám to za rohlík se salámem odkecáme... máme s podobným systémem praxi - občas recenzujeme hry i za jídlo.


Říjen

04. // Blizzard přijel do Prahy a přivezl nám hry. Třikrát hurá. Pro svou soukromou výstavu známou jako Blizzcon, uskutečnil roadshow. Na Road to Blizzcon jsme pochopitelně nemohli chybět. Podívejte se na reportáž z místa dění.

Rek 5

07. // První Far Cry herní scéna milovala. S dvojkou přišla změna vývojářského studia i zasazení, a to hráče pochopitelně rozdělilo na dvojici táborů. Jeden z nich si pojistil výborný třetí díl a navíc přidal další milovníky akce do party. S následným čtvrtým pokračováním už si ale Ubisoft příliš rady nevěděl, to nakonec vyvršilo v totální odbočku nově oznámeného pátého dílu s podtitulem Primal. Zavede nás do pravěku.


Listopad

09. // A zase ten Steam. Furt nás nutí kupovat hry. Odstartovaly další velkolepé a megalomanské slevy na tituly, které nám za původní prachy bylo líto pořídit. Tak jsme to udělali na podzim. A pak znovu při zimním výprodeji. Děsíme se těch Vánočních.


Prosinec

16. // Hideo Kojima, tvůrce série Metal Gear Solid, opouští Konami a zakládá své vlastní studio. Tahle zpráva prolítla internetem a... byla pravdivá. Jedna z vývojářských legend to chce zkusit po svém. Tak mu držíme palce a těšíme se na cokoliv, co nebude mít v názvu Pokemon, Mario nebo The Legend of Zelda

Rek 6

17. // A na závěr něco, co jste určitě nečekali. Ani my jsme to nečekali. Došlo k oficiálnímu oznámení dalšího dílu akční FPS Battlefield. Už pátý díl opět vznikne pod záštitou švédské společnosti DICE a i tentokrát nabídne kvalitní propracování za asistence Frostbite enginu. Dobře... tak jo, čekali jsme to.

Tagy: 
hry
Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rekapitulujeme rok 2015 - To nejdůležitější ze světa her

Pondělí, 28 Prosinec 2015 - 20:57 | Psycho Mantis | Rise of Tomb Raider ještě nevyšel na PC (vyjde až...
Pátek, 25 Prosinec 2015 - 16:02 | skaven | Shadowrun som skusil, ale bolo to strasne...
Čtvrtek, 24 Prosinec 2015 - 16:57 | Psycho Mantis | za prvé) nic překvapujícího. CDR se dost změnilo...
Čtvrtek, 24 Prosinec 2015 - 16:54 | Psycho Mantis | přesně. To je jako rozkliknout kategorii Žena....
Čtvrtek, 24 Prosinec 2015 - 16:52 | Psycho Mantis | pokud jste fanda RPG, tak nečtěte jenom recenze...
Středa, 23 Prosinec 2015 - 07:38 | skaven | nesuhlasim prechadzam poctivo recenzie, citam...
Úterý, 22 Prosinec 2015 - 17:38 | Pepík Jan | Podřadný herní web? Vždyť je to jen jedna z...
Úterý, 22 Prosinec 2015 - 17:07 | Jan Kurek | Bože!!! Co se to z CDR stalo? Podřadný herní web...
Úterý, 22 Prosinec 2015 - 16:17 | Psycho Mantis | jestli se vám "nové" hry nelíbí, tak to...
Úterý, 22 Prosinec 2015 - 14:12 | skaven | pre mna najdolezitejsie vo svete hier bolo v 2015...

Zobrazit diskusi