CDR.cz - Vybráno z IT

REKAPITULACE: To nejlepší z letošní E3 2018, největší herní události na světě

nepřehlédněte
E3 2018 je minulostí. Nabízíme přehled toho nejzajímavějšího, co letošní ročník fanouškům her nabídnul.

Letošní ročník největšího herního veletrhu světa je za námi. Výstaviště Convention Center v Los Angeles uzavřelo své brány, Electronic Entertainment Expo můžeme prohlásit za ukončenou. Rozhodně tím ovšem nefinišuje náš informační speciál, který přinese ještě několik zajímavých souhrnů a v chystaných preview přehledně rozebere ty nejdůležitější hry.

E3 2018 letos rozhodně nenabídla největší množství her, zato byla ale plná veskrze prestižních titulů. Vývojáři navíc dostáli svým slibům a celou řadu značek skutečně odprezentovali až v rámci výstavy. Ve velké míře se jim podařilo zamezit předčasnému úniku informací, čímž se letošní akce stala o mnoho atraktivnější.

Nedočkali jsme se zrovna velké škály nečekaných překvapení, ve většinu her jsme tajně doufali a jejich návrat tak trochu očekávali, potěšily ovšem jejich premiéry. Ať už v podobě prvotních informací, screenshotů nebo trailerů. A právě k tomu E3 slouží.

Zahřívacím kolem jsou pro samotnou Electronic Entertainment Expo tiskové konference největších vydavatelů. Stálou pětici Microsoft, Electronic Arts, Ubisoft, Sony a Nintendo letos doplnila ještě samostatná konference Bethesdy, Square Enix a PC Gaming Show, kde prostor dostala zejména menší – často i nezávislá – studia.

.
Na prezentaci Microsoftu překvapili vývojáři pozitivní hříčky Unravel 2. Prozradili, že titul je už kompletní, a v momentě konání konference rovnou oznámili jeho okamžité vydání. Premiéru si odbyl čerstvě oznámený Fallout 76 (bude 4x větší, než předchozí díl), představilo se postapokalyptické Metro: Exodus, a v závěru došlo i na očekávaný Cyberpunk 2077 od polských tvůrců oceňované série Zaklínač, CD Projekt Red.

EA Games oživilo legendární sérii Command & Conquer, ne ale zcela dle očekávání. Ze hry totiž udělali mobilní záležitost, která však může někomu sednout a možná i zpříjemnit volné chvíle na místech, kam i královna pěšky. Švédský tým z DICE nám ukázal nový trailer k druhoválečnému Battlefield 5, BioWare zase podrobně rozebral svůj chystaný Anthem, přímého konkurenta Destiny od Activisionu.

.
Tisková konference Ubisoftu začala celkem vtipně pojatým hudebním vystoupením, které oznámilo nejnovější Just Dance. Potom už novináři věnovali pozornost představení The Division 2, které se z New Yorku přesune do hlavního města USA. Série Assassin’s Creed se stěhuje do Řecka a nabízí volbu charakteru, příběh tentokrát můžeme projít i v ženské roli. Na moře nás vzalo skvěle vypadající Skull & Bones, kaskadérské závody zase odhalila netradiční prezentace hry Trials Rising.

Bethesda letos na E3 přivezla šesté pokračování úspěšné RPG ságy The Elder Scrolls, jeho menší podobu pak v samostatném titulu nabídne i pro mobilní zařízení. Fanoušci s nadšením přivítali informace o novém Doom Eternal, viděli jsme s pohybu barevné Rage 2, Wolfenstein: Youngblood a svou chvilku slávy si užil i nájemný zabiják Hitman.

.
E3 2018 měla něco i pro fanoušky závodů a sportu, letos vyjde pokračování arkádové série Horizon pro populární značku Forza, chybět nesmí aktuální ročník fotbalové FIFA a The Crew se snaží zavděčit všem. Nabídne závody na vodě i na souši, ve vzduchu i na zemi, a navíc už brzy pozve hráče do otevřené bety.

Electronic Arts koupilo pětici vývojářských studií a navíc rozšiřuje svůj herní Netflix. Na E3 se prezentovali také Češi. Beatsaber je rytmická hra pro virtuální realitu, přichází na PlayStation VR. Naše největší studio Bohemia Interactive, tvůrce válečné série Arma nebo survivalového titulu DayZ, oznámilo zbrusu novou značku. Jmenuje se Vigor a odehrává se po jaderné válce, v 90. letech v Norsku.

.
Se všemi milovníky strategií se o zajímavý obsah podělilo britské studio The Creative Assembly, které nám ukázalo 5 minut z hraní svého nadcházejícího Total War dílu ze starověké Číny. Jestliže preferujete spíše dobrodružné akční adventury, určitě byste neměli přehlédnout nadílku informací a videí o novém Tomb Raideru. Lara Croft se vrací a vedle záchrany světa tentokrát řeší i svou osobní psychickou krizi. Vyletěli jsme i do vesmíru, vyjde nové Star Wars.

Odpůrce násilí bude určitě zajímat pokračování Oriho, nese podtitul Will of the Wisps. Mišmaš Disney pohádek zase umíchalo Kingdom Hearts 3. Vrací se i Theme Hospital, letos v novém kabátě. Vyzkoušejte i hru zdarma od tvůrců Life is Strange – Awesome Adventures of Captain Spirit.

Theme Hospital 6

.
Konečně jsme se dočkali herních záběrů z The Last of Us 2, do služby se opět hlásí Master Chief – vrátí se v novém Halo: Infinite, a už počtvrté si zahrajeme bláznivém Just Cause. Pokud se chcete přímo zúčastnit vývoje, ať už svým grafickým nebo moderským talentem, nadějného titulu, můžete. Tuhle možnost vám dává Ubisoft se svým Beyond Good & Evil 2. Došlo na oznámení Gears 5 a vývojáři Dark Souls představili svou nadcházející samurajskou rubačku Sekiro: Shadows Die Twice.

Lineup letošní E3 tímto výčtem ale nekončí. Další zajímavé články hledejte v archivu našeho speciálního zpravodajství, který navíc v následujících dnech ještě poroste. Z letošní Electronic Entertainment Expo jsme plni dojmů, o které se s vámi ještě rádi podělíme.

Co se nám nesplnilo? Ubisoft nepředstavil nový Splinter Cell, přestože tomu všechny indicie napovídaly. Pravděpodobně se tak ovšem stane letos na GamesComu, faktem totiž je, že pokud jde o tuhle špionážní sérii, nechával si jí v minulosti tento největší herní vydavatel právě pro evropský event.

Na E3 se letos neukázalo ani Final Fantasy VII, nemáme žádné nové informace o Red Dead Redemption 2 (RockStar se ale ze zásady těchto velkých akcí neúčastní) a k překvapení všech jsme neviděli ani další Call of Duty. EA ani neoznámilo nové Need For Speed.

Nfs Payback 3

.
Marně jsme čekali také na odhalení pokračování Horizon: Zero Dawn nebo na novinky ohledně chystaného Strongholdu či informace z českého studia SCS Software. A což takhle po dlouhé době nový Princ z Persie?

Co vás na E3 potěšilo, co zklamalo a jaké máte očekávaní od srpnové evropské obdoby, GamesComu, nám můžete napsat do komentářů pod článek. Zajímá nás, co vás zajímá.

Tagy: 
Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku REKAPITULACE: To nejlepší z letošní E3 2018, největší herní události na světě

Žádné komentáře.